Lars skriver om sin første måned i Vertica 

Min første måned i Vertica

Så fort tida går! Helt på starten av nyåret begynte jeg som frontend-utvikler her i Vertica, og det føles som om jeg akkurat startet. En måned har rast av gårde. Kanskje fordi den har vært fylt med aktiviteter? I den første måneden min her har jeg allerede vært med på planlegging av nye spennende prosjekter, sittet i mangfoldige timer med kodeoppgaver, lært meg flere nye verktøy og reist på besøk til Vertica sin danske avdeling i Aarhus.


Begynnelsen

I min første uke fikk jeg en varm velkomst av kollegene mine her i Oslo. Den første som møtte meg på kontoret var Steinar, som geleidet meg rundt i lokalene og strålte av entusiasme for å innvie en ny ansatt i Verticas kultur. Jeg var gjennom en kort prosess med velkomstmøter der jeg lærte om kjerneverdiene til Vertica og tingenes tilstand innenfor forretningen. I tillegg fikk jeg oppklart litt om det til nå litt mystiske universet av omnichannel, EPiServer, Umbraco og andre løsninger som Vertica jobber med. Så ble det lunsj med ikke mindre enn lakseburger og thai på Pink Fish på Steen & Strøm. Ikke et så aller verst måltid på en Mandag morgen.

Opplæring og ny kunnskap

Opplæringen var da naturligvis det neste på agendaen. Men på pulten min lå det også en kopi av boka «The Idiot Brain» av Dean Burnett, som altså ikke er en utviklerhåndbok med en litt humoristisk antydning i tittelen, men snarere en bok om hjernens maskineri. Som en periodevis lesehest synes jeg det er gøy at vi også tar oss tid til utenomfaglig læring. Leseklubben leser hver måned en bok som stemmes frem i plenum. Både innen tekniske og ikke-tekniske temaer.

Som del av opplæringen ble det så en del kursing via Verticas nettressurser. Det var satt av et par dager til dette før jeg ble kastet rett ut i et prosjekt, så jeg rakk å bli litt varm i trøya før alvoret startet. En del av tiden min gikk til å sette meg inn i CMSet Umbraco, og i tillegg bli nærmere kjent med god kodepraksis i AngularJS. I tillegg har Vertica begynt å snuse på Vue.js, og jeg har fått tid til å få en .Som frontender er dette platformer jeg vil bruke mesteparten av tiden min på å navigere meg rundt, og selv om jeg sitter med mye erfaring (spesielt med AngularJS) var det fint å få tid til litt dybdelæring.

Vertica har et strukturert opplegg for opplæring, men en blir også satt ut på dypt vann ganske fort. Det kan være utfordrende, og da er det godt å ha erfarne kollege rundt seg som gjerne hjelper en «førstereisgutt». Anders, som er senior backendutvikler i Vertica Norge, har vært en uvurderlig teknisk veileder gjennom min oppstartsfase. Han har hjulpet meg med å sette opp utviklingsmiljø, versjonskontroll og på mange måter vært inngangsporten min til utviklermiljøet i Vertica. 

 

Miljøet

I tillegg til en god andel utviklere har vi i Vertica også personer med kompetanse i alt fra digital design og UX til ledelse, PIM og integrasjonsprosesser. Det tverrfaglige miljøet gjør at det er lett å få tak i personer som kan hjelpe deg med de fleste problemstillinger, enten du har tekniske eller andre faglige spørsmål.

Gjennomsiktighet er jo en av kjerneverdiene til Vertica, og det merker man godt i miljøet. Det oppfordres til kunnskapsdeling og å stille spørsmål. Vi deler rikelig av av vår kompetanse og kunnskap. Jeg kan gjerne finne på å ta kontakt med en person jeg har aldri har snakket med før over Slack hvis det er noe jeg trenger hjelp med. Og om vedkommende ikke kan hjelpe meg, blir jeg fort henvist til rette person. Trenger man f.eks hjelp til å få til en fiffig regular expression, får man garantert tak i en ekspert på det uten å gå gjennom mange ledd.

Jeg har også fått en egen frontend-«mentor» som har fulgt meg opp gjennom den første måneden og vært tilgjengelig for spørsmål. Frontend-teamet i Vertica har i tillegg faste møter hver måned der vi kan diskutere det vi måtte ha til felles av frontend-problematikk. I tillegg er det en arena for nytenkning og å holde hverandre oppdatert på nye trender i frontend-verden.

Den viktigste læringen skjer dog absolutt i prosjektsammenheng, og det var derfor kult å bli innlemmet i et prosjekt allerede min første uke i Vertica. Akkurat nå sitter jeg og Anders sammen på et prosjekt for Skagenfood, der Anders sitter med backend-ansvar og jeg jobber på frontend. Vi jobber tett sammen med prosjektleder og designer med å utvikle en helspikket webløsning, med Umbraco som publiseringsløsning og Elasticsearch som søkemotor for å kverne gjennom store mengder data.

Danmark

Tredje uka i Januar ble det tur for en liten reise til det danske hovedkontoret. Det var tilfeldigvis også midt i en periode med spesielt turbulent vintervær, og med nærmest snøstorm-tendenser på Gardermoen ble det et par timers forsinkelse på flyvningen. Ved ankomst i Jylland kunne jeg trygt stadfeste at det er litt mindre vinter på Jylland, men til gjengjeld mer regn. Jeg ble tatt i mot påfølgende dag på kontoret med åpne armer av danske kollegaer. Majoriteten av tiden brukte jeg i møte med Kenn og Johannes, som har vært backend- og frontend-utviklere på et prosjekt for HF Christiansen.

Veien fremover

I februar skal vi nemlig i Vertica Norge videreutvikle løsningen deres etter en ny kravspesifikasjon. Vi har allerede etablert en backlog, dekonstruert skissene til UX-designer til realiserbare konsepter, satt opp nåværende løsning i et lokalt miljø og diskutert utfordringer.

Det blir uten en tvil en spennende periode fremover, og jeg gleder meg både til å lære masse og å være med på å utforme e-handelsløsninger i det kvalitetsmessige toppsjiktet. For vår avdeling her i Oslo er det også unikt at jeg får priviliegiet av å være med på å bygge opp varemerket Vertica Norge.  Vi er fortsatt en organisasjon i vekst, og vil utvide oss mer i 2018 og fremover. 

Del innlegget